14 Haziran 2011 Salı

Kartuş Dolumu Hakkında Bilgiler

İnkjet Yazıcıların Çalışma Prensibi;

Renkli çıktı verebilen inkjet yazıcılar CMYK (Cyan,Magenta,Yellow, Black) sistemiyle 16.7 milyon renk üretirler ve genelde iki ayrı mürekkep kartuşuyla çalışırlar. Birinin içi tamamen siyah, diğeri ise birbirinden ayrı odalarda, mavi, kırmızı ve sarı mürekkep ile doludur (Bazı yazıcı modelleri tüm renkler için ayrı kartuş kullanırlar). Cyan ve Magenta renklerini, mavi ve kırmızı olarak ifade etmemizin sebebi, bu kelimelerin Türkçe'de tam karşılığının bulunmamasıdır.
Şekil 1 de bir resim editörü ile C-M-Y-K renkleri oluşturulmuştur. Görüldüğü gibi mavi ve kırmızı diye ifade ettiğimiz renkler aslında daha farklıdır. Bu arada gerçek Cyan rengi Şekil 1 de ki gibi değildir. Çünkü monitörler RGB sistemiyle çalışır ve CMYK sistemiyle üretilmiş Cyan rengini tam anlamıyla veremezler.




CMYK Renk Sistemi

Baskıda dört temel işlem (Proses) rengi (Cyan, magenta, yellow, black) Bu renkler tramlama yöntemi ile baskıda bütün renkleri oluştururlar. Aslında temel renk sayısı üçtür. Siyah bu renklere zorunlu olarak ilave edilmiştir. Teoride üç rengin karışımının siyahı oluşturması gerekirken, pratikte bu durum böyle değildir. Hem üç rengin mürekkepleri yeterli renk şiddetini sağlamadıklarından hem de üç renkli mürekkebin karışımı yerine siyah mürekkep kullanmanın maliyetinin daha düşük olması nedeniyle siyah renk sisteme ilave edilmiştir.





Mürekkep Kartuşlarının Çalışma Prensibi

Kartuşlar ısı yardımıyla mürekkep püskürtürler. Nozzle adı verilen kılcal kanallara gelen mürekkep, ısının ani değişimiyle genleşir ve kağıdın üzerine çok küçük bir nokta oluşacak şekilde püskürür. Kartuş üzerinde gördüğünüz elektronik devreler iyi iletkenlik için bakırdan yapılır. Çok hassastırlar. Bu yüzden elle dokunulmaması önemle vurgulanır. Hatta dokunulduğunda vücuttaki statik elektrikten etkilenerek çalışmaz hale gelebildikleri bile söylenir (ben buna inanmıyorum ama yinede dikkat ederim). Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise (eğer doldurulacaksa) mürekkebin tamamen bitmeden dolum yapılması gerektiğidir. Çünkü bu kılcal kanallar, içleri boşken ısıya maruz kalırsa yanarlar ve yanan kanaldan bir daha asla mürekkep gelmez. Bazı kartuşların çıktılarda çizikler bırakmasının sebebi bu şekilde, bazı kanalların yanmış olmasıdır.